Vragen over duiken

 
KDUK Home
 
Club Info
 

FAQ Duiken

 
Duikopleiding
 
Duikplaatsen
 
Reisverhalen
 
Ledenpagina
 
Nuttige links
 
Contactinfo
 

Op deze pagina geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen (FAQ = Frequently Asked Questions):

Is duiken iets voor jou?
Waarom leren duiken?
Kan/Mag iedereen leren duiken?
Is duiken moeilijk?
Doet dat geen pijn aan de oren?
Is duiken gevaarlijk?
Hoe zit dat met de caissonziekte?
Wat heb je nodig om te duiken?
Is duiken duur?
Waar kan je duiken?
Nog enkele termen en misverstanden...

Is duiken iets voor jou?
Probeer het uit door een aantal initiatielessen te volgen bij KDUK. Tijdens deze lessen krijg je een introductie tot het duiken in het zwembad. Reeds vanaf de eerste les kan je zo zélf ervaren of duiken iets voor jou is!
Geďnteresseerd in deze proeflessen? Neem dan contact op met (een instructeur van KDUK). Hij zal een afspraak voor je organiseren met een korte briefing vooraf zodat je meer tijd in het zwembad (onder water) doorbrengt.
Heb je reeds een duikmasker, zwemvliezen, snorkel en loodgordel? Breng dit dan zeker mee. Heb je dit ABC-materiaal (nog) niet, dan kan je dit tijdens de initiatielessen gratis ontlenen bij KDUK en tevens tips krijgen over de aanschaf van materiaal.

 

Waarom leren duiken; of wat is er zo leuk aan duiken?
Hierop zijn verschillende antwoorden. Vooreerst is er het gevoel van vrijheid als je rondzweeft in het water dat zeer ontspannend werkt. Sommigen vergelijken het met een vorm van meditatie of yoga. Anderen zien het vooral als sport, terwijl nog anderen aangetrokken worden door het avontuurlijke aspect van duiken (wrakduiken, grotduiken, diepduiken, nachtduiken, duiken tussen haaien...). Duiken biedt voor elk wat wils.
Duiken is binnen KDUK geen competitiesport. Iedereen volgt zijn eigen tempo en blijft binnen zijn of haar grenzen. Het gaat er in de eerste plaats om samen plezier aan het duiken te beleven: mooie duiken te maken, genieten van je duik, tot rust komen in 'Le monde du silence'.

 

Kan/Mag iedereen duiken?
In principe mag iedereen met een goede lichamelijke conditie duiken. Hiervoor wordt een medisch getuigschrift gevraagd dat jaarlijks moet worden hernieuwd.
Hieronder geven we in een tabel de minimumleeftijd voor het behalen van de verschillende brevetten

Er is verder geen leeftijdslimiet op duiken.

 

Is duiken moeilijk?
Neen. De gebruikte technieken en theorie zijn eenvoudig aan te leren. De opleiding bestaat uit zwembadtraining en proeven (op donderdagavond), theorielessen en open-water praktijk (af te spreken met de instructeur), gespreid over verschillende lessen. Rekening houdend met het feit dat er binnen de club maar één keer in de week getraind wordt en dat je een minimum aantal buitenduiken moet maken, moet je toch op enkele maanden rekenen voor het behalen van een (eerste) brevet.

 

Doet dat geen pijn aan de oren?
De pijn wordt veroorzaakt door het drukverschil tussen de binnen- en buitenkant op het trommelvlies in het oor. Zelfs in een zwembad op 3,5 meter diepte doet het voor de meeste mensen, inclusief ervaren duikers, reeds pijn aan de oren. Er bestaat echter een eenvoudige techniek om die pijn weg te nemen die 'het klaren van de oren' wordt genoemd: je knijpt je neus dicht en probeert te snuiten. Daar neus, keel en oor met elkaar in verbinding staan neem je hierdoor het drukverschil op het trommelvlies in het oor weg. Als je terug opstijgt verloopt dit proces automatisch in omgekeerde richting (je hoeft niet meer te snuiten). Probeer het maar eens de volgende keer in het zwembad, je zal zien dat de 'oorpijn' onmiddellijk weg is.

 

Is duiken gevaarlijk?
De verhouding van het aantal ongevallen tot het aantal jaarlijks gemaakte duiken is vergelijkbaar met het aantal vliegtuigongevallen. De kans op een duikongeval is dus lager dan deze op een verkeersongeval.
Elk duikongeval wordt door bevoegde instanties onderzocht. Uit de resultaten van deze onderzoeken blijkt dat de meeste ongevallen gebeuren doordat duikers zichzelf bewust of onbewust in een gevaarlijke situatie begeven, zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden en/of paniekeren.
Tijdens de opleiding en training wordt daarom heel veel nadruk gelegd op de veiligheidsaspecten bij het duiken. Onderhouden en opfrissen van de tijdens de opleidingen aangeleerde technieken is een van de voornaamste doelstellingen van de wekelijkse training. Vandaar dat het aan de clubleden aangeraden wordt om de trainingen regelmatig te volgen.
Tenslotte enkele van de voornaamste regels bij het duiken:

  • hou je steeds aan de veiligheidsvoorschriften;
  • duik niet als je je niet fit voelt;
  • je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

 

Hoe zit dat met de caissonziekte?
Tijdens het duiken adem je lucht uit je beademingsautomaat waarvan de druk hoger is dan aan de oppervlakte. Door deze hogere druk wordt de stikstof die je met de lucht inademt ook opgenomen in je bloed en weefsel. Indien je opstijgt moet die stikstof ook weer uit je bloed en weefsel verdwijnen door het uitademen. Dit gebeurt echter geleidelijk. Indien je te snel opstijgt (bijvoorbeeld in geval van paniek of noodzaak) heeft de in je bloed en weefsel opgenomen stikstof geen tijd om daaruit te verdwijnen. Er kunnen dan stikstofbellen gevormd worden, zowel in je bloed als weefsel. Deze bellen geven zeer veel medische complicaties die samen caissonziekte of decompressieziekte genoemd worden.
De caissonziekte of decompressieziekte kan vermeden worden door zich strikt te houden aan de veiligheidsvoorschriften.
Tijdens de opleiding wordt hier uitvoerig op ingegaan om de decompressieziekte te voorkomen.

 

Wat heb je nodig om te duiken?
Het antwoord vind je op de materiaal-pagina. We willen er hier echter nogmaals de aandacht op vestigen dat je tijdens de proef- of initiatielessen alle materiaal in de club kan ontlenen (alleen je zwembroek of badpak en handdoek moet je zelf meebrengen).

 

Is duiken duur?
KDUK en AED proberen doelbewust om de prijs zo laag mogelijk te houden, zowel het clublidgeld en verzekering, de opleiding als duikstages worden aan zéér democratische prijzen aangeboden.
Aan je eigen materiaal kan je zoals bij elke sport zoveel uitgeven als je zelf wilt. Terug om het duiken zo democratisch mogelijk te houden heeft KDUK verschillende sets duikcilinders, ontspanners en trimjackets die je goedkoop kan lenen.
Tenslotte beslis je zelf om tijdens je duikvakanties te logeren in een vijf-sterrenhotel of een goedkoop hotel of camping gebruiken. De duikstages die KDUK organiseert zoeken steevast een gedegen en toch goedkoop logies.

 

Waar kan je duiken?
Bezoek hiervoor onze duikplaatsen-pagina.

 

Nog enkele termen en misverstanden uitgelegd:
Scuba duiken: SCUBA staat voor Self Contained Underwater Breathing Apparatus en verwijst dus naar het materiaal dat gebruikt wordt om mee te duiken, voornamelijk de luchtfles en ontspanner.
Diepzeeduiken: als sportduikers duiken we echt niet zo diep. Hoewel de grootste diepte in de oceaan zo'n 11.000 meter bedraagt, duik je als sportduiker maar tot zo'n 30 ŕ 40 meter.
Duiken doe je met een zuurstoffles: mis. In de duikcilinder die duikers op hun lucht dragen zit gewone samengeperste lucht. Dezelfde lucht die je aan de oppervlakte, hier en nu terwijl je dit leest inademt. Er bestaan weliswaar andere mengsels om te duiken (nitroxduiken is zelfs een specialiteitsbrevet dat je kan halen, professionele duikers gebruiken ook mengsels met helium), maar in de meeste gevallen is dit dus gewone lucht.

 

Heb je een vraag die je hierboven niet of onvoldoende beantwoord vindt? Stuur een e-mail naar:

  Webverantwoordelijke en Voorzitter KDUK

We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

 

 

 

 

 

Laatste wijziging: 23/03/2011